زماني كه كودكان هنوز چند ماهه هستند، مكيدن انگشتشان با مزه به نظر مي‌رسد. اما وقتي كه به سن مهد كودك مي‌رسند ديگر اين كار اصلاً خوشايند نيست و تازه آن زمان است كه نگران كودك‌مان مي‌شويم. قيافه او در حالي كه روي پاهاي خودش ايستاده‌است و هنوز انگشتش را مي‌مكد، براي‌مان عذاب‌آور است.

 نگران نباشيد. دانشمندان تخمين زده‌اند كه بيش از 18 درصد كودكاني كه بين 2 تا 6 سال سن دارند انگشت خود ـ كه غالباً انگشت شست آنهاست ـ را مي‌مكند.

اما چرا اين اتفاق مي‌افتد؟ ثابت شده كه مكيدن انگشت، باعث آرام شدن كودك مي‌شود و به‌همين خاطر وي اين رفتار را همچنان ادامه مي‌دهد.

تحقيقات همچنين حاكي از آن است كه مكيدن انگشت اكثراً توسط كودكاني انجام مي‌گيرد كه در دوران نوپايي ساعات زيادي از روز را از مادرشان دور بوده‌اند.

اين اتفاق در بين كودكاني كه ماه‌هاي اوليه زندگي خود را در آغوش مادرشان طي كرده و تماس فيزيكي با او داشته‌اند، بسيار بسيار كم ديده مي‌شود.

مكيدن انگشت چقدر جدي است؟

تقریبا همه  بچه های کوچک شست خود را می مکند. مکیدن انگشت باعث آرامش کودکان می شود. این عادت که می تواند از دوران جنینی شروع شود به هنگام احساس خواب آلودگی، گرسنگی، خستگی، خجالت، دندان درآوردن، تنهایی و بی حوصلگی تکرار می شود.

این عادت کودکان می تواند تاثیر سوئی روی رشد دندان بگذارد و احتمال مریض شدن آن ها را افزایش دهد و از طرفی کودک مورد تمسخر کودکان دیگر واقع شود. بعضی کودکان در ۲ و یا ۳ سالگی این عادت را ترک می کنند در حالی که بعضی ها تا ۶ سالگی شست خود را می مکند.

مكيدن انگشت در كودكاني كه سن بيشتري دارند، مي‌تواند نشان استرس باشد. كودك ممكن است دچار ترس و يا ناراحتي بوده و اين عمل را براي آرام كردن خود انجام دهد.

اگر احساس مي‌كنيد توقف كودك‌تان در اين حالت، اوضاع روحي او را بدتر مي‌كند، بگرديد و ببينيد مشكل اصلي كودك‌تان كه ترس يا ناراحتي‌است، از كجا نشأت مي‌گيرد.

اينكه پدر و مادرها با گذشتن سن كودك‌شان از مرز پنج سالگي، نگران اين حركت او مي‌شوند، كاملاً طبيعي‌است. اجازه دهيد تا كودك‌تان بفهمد كه شما از اين كار او ناراضي هستيد.

تاثیرگذاری این عادت پس از ۳ سالگی

 تحقيقات نشان داده‌است كه مكيدن انگشت باعث كج در آمدن دندان‌ها و حتي تأخير در اين مسئله مي‌شود. در این سن که استخوان های فک هنوز نرم است مکیدن شست باعث تغییر شکل آن می شود.

 ▪ دندان ها کج درمی آیند.

 ▪ باعث باریک شدن دندان می شود.

 ▪ باعث ایجاد عفونت در اطراف ناخن ها و بیماری های عفونی می شود.

 ▪ دندان های فوقانی به سمت بیرون و دندان های پایین به سمت داخل رشد می کند.

 ▪ در رشد کام (سقف دهان) تاثیر می گذارد.

▪ يكي ديگر از خطرات مكيدن انگشت احتمال چركي شدن آن است. حتي ممكن است كودك‌تان پس از لمس كردن ماده‌اي سمي با فرو بردن انگشتش در دهان، آنررا خورده و مسموم شود.

▪ اين عمل همچنين ممكن است كه باعث گشاد شدن دهان كودك شود و اين احتمالات بستگي به این دارد كه او چطور و از كدام جهت انگشتش را مي‌مكد.

 ▪ شکل غیرطبیعی سقف دهان

 ▪ نادرست قرار گرفتن زبان

 ▪ ایجاد مشکل به هنگام جویدن: در یادگیری روش صحیح قورت دادن با مشکل مواجه می شوند. زبان نقش مهمی در عمل قورت دادن ایفا می کند. در افراد عادی به هنگام قورت دادن، زبان پشت سقف دهان قرار می گیرد. اما در کودکانی که عادت مکیدن شست را دارند، هم زمان با قورت دادن، زبان در جلو و بین دندان های جلویی قرار می گیرد. این امر قورت دادن را سخت تر می کند.

 ▪ کودک  با مشکل گفتاری روبه رو می شود.

 ▪ باعث افتادگی لوزه و در نتیجه خرخر کردن می شود.

 ▪ نقص اسکلتی می تواند مشکلات ویژه در کودک ایجاد کند.

رعایت نکاتی برای ترک عادت

اكثر پزشكان توصيه مي‌كنند تا زماني كه كودك خودش تصميم به رها كردن اين عمل نگرفته، والدين نبايد وي را مجبور به اين كار كنند.

به كودك اجازه دهيد، خود به اشتباهش پي ببرد

ممكن است تذكر دادن به كودك در مورد مكيدن انگشتش كارساز باشد اما بهترين راه سپردن اين مشكل به خود اوست.

اگر دوستانش در مهد كودك يا مدرسه يك بار او را در اين حالت ببينند و مورد تمسخر او را قرار دهند كودك نا خوداگاه نسبت به اين عمل اكراه پيدا مي‌كند. بچه‌ها معمولاً تصور مي‌كنند كودكاني كه انگشت خود را مي‌مكند، باهوش، خوشحال و زيبا نيستند و همين موضوع باعث مي‌شود كودك‌تان اين كار را جلوي ديگران انجام ندهد.

اينكه كودك خودش به اين نتيجه برسد، بسيار بهتر از آن است كه شما وي را مجبور به اين كار كنيد؛ زیرا که این امر باعث تشدید این عادت می شود.

برايش جايزه تعيين كنيد

هنگامی که این عمل را انجام نمی دهد او را تحسین کنید.  مي‌توانيد با او وارد بازي شويد. يك تقويم يك ماهه روي يخچال خود بگذاريد و روزهايي كه او را در حين اين عمل نديده‌ايد را علامت‌گذاري كنيد. در پايان ماه به‌خاطر پيشرفتش به او جايزه دهيد.

روش معكوس/درمان با سختگيري

به كودک‌تان كه در حال مكيدن انگشتانش است، بگوييد كه بايد همه انگشتانش را بمكد و او را مجبور به اين كار كنيد و مطمئن باشيد كه او خيلي زود از اين كار خسته مي‌شود.

از او بپرسيد كه چرا اين كار را مي‌كند و مجبورش كنيد تا پاسخ دهد. تنها مشكل اين كار اين است كه وي يك پيشنهاد نادرست را از زبان والدينش خواهد شنيد.

با او منفي برخورد نكنيد

نومیدی و خشم والدین، این عادت کودک را بدتر می کند. اگر در انجام اين كار از خودش پيشرفت كمي نشان داد، او را سرزنش نكنيد. احساس ناتواني در وي خود باعث ادامه دادن اين كار مي شود.

مايع يادآوري به انگشتش بزنيد

گرچه اكثر پزشكان اين كار را بي‌رحمانه توصيف مي‌كنند، اما زدن محلول‌هاي بد مزه به انگشت مي‌تواند به كودك يادآوري كند كه نبايد انگشتش را در دهان فرو ببرد.

به ياد داشته باشيد كه اين كار را براي تنبيه انجام ندهيد و به او بگوييد كه اين كار تنها براي فراموش كردن اين عادت است.

به دست كردن دستكش روي انگشت هم مي‌تواند به او اين موضوع را گوشزد كند.

با مراحل آسان شروع كنيد

در ابتدا از او بخواهيد كه در جمع دست از اين كار بردارد و سپس براي مراحل سخت‌تر همچون زمان خواب پاداش بهتري در نظر بگيريد. از او بخواهید به هنگام مکیدن انگشتان، شاهد قیافه خود در آینه باشد. این اقدام در برخی از کودکان موثر است.

سرش داد نزنيد

زماني كه متوجه شديد كه او هنوز اين كار را انجام مي‌دهد، سرش داد نكشيد. زيرا اين كار او را بيشتر ناراحت مي‌كند و اين عمل در او تقويت مي‌شود.

صبر كنيد

مي‌دانيد سر كودكاني كه تا حتي 6 سالگي انگشت خود را مي‌مكيده‌اند چه آمده‌است؟ آنها ديگر اين كار را نمي‌كنند.

به گفته والدين آنها، بچه‌ها هر سال كه مي‌گذشته، به اين كار رغبت كمتري نشان داده‌اند و كم‌كم آن را رها كرده‌اند و يا تنها در زمان‌هاي خاصي همچون تماشاي تلويزيون، آن را ادامه داده‌اند.

هر چه سن بچه‌ها بالاتر مي‌رود و در جمع دوستان خود قرار مي‌گيرند، از ترس مسخره شدن توسط دوستان‌شان اين كار را كمتر انجام مي‌دهند تا كم‌كم از سر آنها مي‌افتد.

 برخي وسايل دندان پزشكي هم هستند كه شما مي‌توانيد آنها را به كودكتان پيشنهاد كنيد. اگر او آنها را بپذيرد، خيلي زود اين عادت را فراموش مي‌كند.

به ياد داشته باشيد كه تنها اگر منشأ اين رفتار كودك‌تان را كشف كنيد، مي‌توانيد اين عادت را از سر او بيندازيد .

منبع:

همشهری آنلاین

روزنامه خراسان