يا ايها الذين آمنوا کتب عليکم الصيام کما کتب علي الذين من قبلکم لعلکم تتقون. (بقره/180)
اديان گوناگون در طي قرون متمادي ، هر يک راه و روش و آئين هاي خاصي را براي ارتقاي روحي و رواني بر پيروان خود واجب دانسته اند. از جمله ي اين آموزه هاي ديني روزه است که در اديان، آئين ها و سرزمين هاي مختلف شکل هاي گوناگون و گاه بسيار متفاوت به خود گرفته است. به تصريح قرآن کريم، روزه بر پيروان اديان آسماني قبل از اسلام نيز واجب بوده است. اما تنها مسلمانان، مسيحيان و يهوديان نيستند که روزه مي گيرند، بلکه حتي آئين هاي غير الهي نظير بوديسم و هندوئيسم نيز روزه و رياضت هاي جسمي را براي تربيت جسم و روح پيروان خود ضروري مي دانند. در مطلبي که از نظرتان مي گذرد، چگونگي روزه و روزه داري در آيين هندو، بودا و يهوديت از ديد يک فرد خارجي به اختصار مورد بررسي قرار گرفته است. البته خاطر نشان مي شود که هدف از بيان نوع روزه در آيين بودا و هندو به معناي تاييد اين فرقه ها نيست، بلکه براي آشنايي افراد با روزه ي آيين هاي مختلف اين مطالب را ترجمه کرده ايم.

 

هندوئيسم ( HINDUISM )

هندوئيسم يکي از قديمي ترين دين هاست که 2500 تا 4000 سال پيش از ميلاد ،از تمدن دره ي ايندوس برخاسته است. هندوئيسم دين خدايان است که اساس آن اعتقاد بر يگانگي هر چيز است. اين کليت، برهمن ناميده مي شود. هندوها معتقدند هدف از زندگي اين است که ما درک کنيم بخشي از خدا هستيم که مي توانيم اين سطح حيات را ترک کرده و به خدا بازگرديم. اين آگاهي حقيقي فقط با ورود به چرخه ” تولد ، مرگ و زندگي که سمسره* «SAMSARA» خوانده مي شود امکان پذير است. موفقيت هرکس در اين راه با مقدار اعمال خوب و بدش «KARMA» ارزيابي شده و تعيين کننده تناسخ بعدي اوست. خدمت به ديگران و قرباني کردن، موجب ارتقاء درجه و تولد دوباره ي فرد در درجه ي بالاتر مي شود و انجام اعمال بد، او را به سطح پايين تر يا حتي به سطح يک حيوان تنزل مي دهد.

روزه در آيين هندو

هندوها معمولاً در روزهاي ماه جديد و جشن هايي مانند SHIVRATRI، DURGA PUJA و SARASWATI PUJA روزه مي گيرند. زنان شمال هند در روز KARVA CHAUTH هم روزه مي گيرند.نحوه ي روزه بستگي به خود فرد دارد. ممکن است روزه، امتناع از خوردن و آشاميدن هر نوع غذا يا نوشيدني براي مدت 24ساعت باشد، اما بيشتر شامل نخوردن غذاهاي جامد است و نوشيدن مقداري آب يا شير مجاز است.هدف از اين روزه، افزايش تمرکز در مديتيشن (MEDITATION) يا عبادت براي تطهير درون است و گاهي به عنوان دادن يک قرباني در نظر گرفته مي شود.

بوديسم ( BUDDHISM )

دين بودا برخاسته از آموزش هاي سيدارتا گوتاما ( SIDDHARTHA GAUTAMA ) است که 535 سال پيش از ميلاد به شکوفايي رسيد و بودا نام گرفت. او سياق ميانه روي را جايگزين رياضت هاي شديد جسمي يا دنيا پرستي و خوش گذراني زياد کرد. سال ها پس از مرگ بودا ، آموخته هاي او به رشته ي تحرير درآمد و تريپي تاکا ( TRIPITAKA ) نام گرفت. بودايي ها به اصل تناسخ روح و چرخه ي حيات معتقدند، بدين صورت که هر کس روند تولد ، زندگي و مرگ را مي پيمايد. پس از اين چرخه، اگر فرد وابستگي خود به جسم و علائق را رها کند مي تواند نيروانا ( NIRVANA ) را کسب کند.

روزه در آئين بودا

همه ي فرقه هاي اصلي بوديسم دوره هايي براي روزه دارند که معمولاً روزهاي چهاردهم ماه و ديگر روزهاي مقدس است. در آيين بودا، روزه به معناي خودداري از خوردن غذاهاي جامد است، ولي استفاده از برخي مايعات مانعي ندارد. روزه ي بودائيان روشي براي پاک سازي است. راهبان بودايي تراوادين (THERAVADIN) و تِندايي (TENDAI) براي آزادسازي ذهن روزه مي گيرند . بعضي از راهبان بودايي کشور تبت، براي کمک به رسيدن اهداف يوگا ، نظير انرژي دروني ، روزه مي گيرند.

يهوديت ( JUDAISM )

يهوديت نيز يکي از اديان آسماني است که پيامبر آنها حضرت موسي مي باشد. موسي مردمش را از اسارت مصر خارج ساخت و کتاب قانون را از سوي خدا به آنها عرضه کرد. سپس يوشع نبي آنها را به سرزمين موعود برد. جايي که ساموئل، پادشاهي عبرانيان را تأسيس کرد. داوود پيامبر، اورشيلم را بنا نهاد و سليمان اولين معبد را بنا کرد که در سال 70 پس از ميلاد تخريب شد. يهوديان به پيامبر آخرالزماني معتقدند که مي آيد و آن معبد را از نو بنا مي کند.

روزه در آئين يهوديت

يهودي ها در يوم کيپور (YOM KIPPUR) روزه مي گيرند. يوم کيپور تعطيلي مذهبي يهوديان در ماه سپتامبر يا اکتبر است که مردم در آن روز روزه مي گيرند و در کنيسه، دعاي صبر مي خوانند. آن روز را، روز کفاره هم مي گويند. يهوديان شش روز ديگر را نيز روزه مي گيرند که ” TISHA B’AV ” ( نهم آوريل، روزي که معبد يهوديان در آن روزتخريب شد) از آن جمله است. در «يوم کيپور» و ” TISHA B’AV ” خوردن و آشاميدن از زمان غروب آفتاب تا غروب بعدي به مدت 24 ساعت ممنوع است، در حالي که در ساير ايام روزه اشان ، اين محدوديت از طلوع تا غروب آفتاب است. هدف از روزه در دين يهوديت، استغفار از گناهان يا درخواست حاجت خاصي از خداست.

مسيحيت

در دين مسيحيت ، روزه و دعا وسايلي براي مقابله با وسوسه هاي شيطاني است و روزه حقيقي آن است که هيچ بدي مرتکب نشوي و با قلبي خالص خود را وقف خدمت به خداوند کني. در کتاب اشعياء نبي، فصل 58، آيات 6-9 در اين باره چنين آمده که: «مگر روزه‌اي که من مي‌پسندم اين نيست که بندهاي شرارت را بگشائيد و گره‌هاي يوغ را باز کنيد و مظلومان را آزاد سازيد و هر يوغ را بشکنيد؟ مگر اين نيست که نان خود را بين گرسنگان تقسيم کني و فقيران رانده شده را به خانه آوري و چون برهنه را بپوشاني و … آنگاه دعا خواهي کرد و خداوند توبه را اجابت خواهد فرمود و استغاثه خواهي نمود و او خواهد گفت که اينک حاضر هستم». موراد زير جز دلايل روزه گرفتن مسيحيان مي باشد 1 : دل در حضور خداوند نرم و فروتن شود 2 : نفس سرکش ضعيف و سرکوب شود 3 : پرستش و دعاي مسيحي قوي تر و موثرتر باشد در دين مسيحيت 2 واژه روزه و پرهيز وجود دارد که اين دو تفاوتهايي دارند . پرهيز : خودداري کردن از خوردن گوشت روزه : علاوه بر خودداري از خوردن گوشت ، محدود کردن دفعات وعده غذا در روز

زرتشت

در دين زرتشت روزه گرفتن و نخوردن آب و غذا بخاطر اينکه باعث سستي بدن و عدم فعاليت مفيد و کار روزانه مي شود، حرام مي باشد . چون اين موارد در آيين زرتشت نکوهيده شده و بي کاري و تن پروري بشدت نهي شده است ، اما براي افراط نکردن در خوردن گوشت حيوانات در 4 روز از ماه ، در روزهاي دوم – دوازدهم – چهاردهم – بيست و يکم هر ماه زرتشتيان از خوردن گوشت پرهيز مي کنند . اين 4 روز متعلق به چهار امشاسپند (وهمن ، ماه ، گوش ، رام) که از حاميان چهارپايان هستند ، مي باشد .

لاماييسم

در لاماييسم نيز همچون اديان ديگر روزه وجود دارد . لاماييست‌ها در هر ماه روزهاي ?? و ?? و ?? و ?? تنها از غذاهاي آردي و چاي تناول مي‌کنند ، ولي پارسايان اين مذهب در طول اين چهار روز تا غروب آفتاب هيچ نمي‌خورند .

صابئين

صابئين يا مندائيان (پيروان حضرت يحيي) در روزهاي ويژه‌اي از سال که آنها را مبطل مي‌نامند از خوردن : گوشت، ماهي، تخم مرغ خودداري مي‌کنند. از جمله اين روزها ?? و ?? و ?? و ?? و ?? ماه سمبلتا، روزهاي ششم و هفتم ماه دولا و روز دوم ماه هطيا است. آنها روزه واقعي را روزه‌دار بودن اعضا و جوارح آدمي مي‌دانند که در کتاب کنزاربا يا صحف آدم مقدس‌ترين کتاب مندائي‌ها آمده است: «اي مومنان، براي‌تان گفتم که روزه بزرگ فقط نهي از خوردن و آشاميدن نيست بلکه ديدگان‌تان را از نگاه‌هاي هيز و شيطاني و گوش‌هاي‌تان را از شنيدن حرف‌هايي که مردم در خانه خود مي‌زنند برحذر داريد و زبان‌هاي‌تان را به گفتارهاي دروغ و ناپسند نيالاييد

به اشتراک بگذارید